Tannklinikken Jack Kuvaas

Din tannlege i Holmestrand
- behandlingsinformasjon

Behandlingsinformasjon

Det er viktig å ta vare på tennene sine.  Men mange gruer seg likevel for et besøk til tannlegen.  Hos oss møter du dyktige tannleger og -assistenter  Med kompetanse, erfaring og omtanke for sitt fag og deg som kunde.

Vi ønsker du skal gå herfra med et smil.  Både på grunn av en skånsom behandling, og med trygghet om at dine tenner er i de beste hender.

Det anbefales regelmessige kontroller av tenner og munnhule hos tannlege. Intervallene mellom hver kontroll avtales ut i fra dine behov og ønsker i samråd med tannlege. Ved en ordinær kontroll tar vi to røntgenbilder, kontrollerer tenner og tannkjøtt, fjerner tannstein, pusser og polerer tennene. 

Ved hull i tennene (karies), frakturer eller nedslitte tenner så legger vi ofte en tannfylling. Prisen varierer etter størrelse på fyllingen og tidsbruk. Pasienten har alltid tilbud om lokalbedøvelse dersom de ønsker det. 

Er nerven i tannen infisert eller skadet, må tannen rotfylles. Ved en rotfylling fjerner man det skadde nervevevet og erstatter det med et rotfyllingsmateriale. Pasienten får alltid tilbud om lokalbedøvelse. 

Er det lite tannsubstans igjen, og det er vanskelig eller umulig å bygge opp tannen på en tilfredstillende og holdbar måte med et fyllingsmateriale, så er krone et godt alternativ. Man vil preparere tannen slik at den får en korrekt utforming, og deretter ta et avtrykk som sendes til en tanntekniker. Kronen plasseres som en hylse utenpå din egen tann med en sterk sement, og fremstår som din egen tann, både i form og farge. 

Mangler du en tann eller flere tenner som du ønsker å erstatte, og har en tann av god kvalitet både i forkant og bakant av hulrommet, så kan det fremstilles en bro. Broen vil da hvile på tennene i hver ende av den manglende tannen (pilartenner) og ha kunstige utformede tenner mellom dem (mellomledd). Fremstillingen er i prinsippet lik som ved utformingen av en tannkrone.  

Dersom dine tenner er misfarget og har godt med emalje igjen så kan disse blekes. Hos oss benytter vi oss av hjemmebleking. Det tas et avstøp av dine tenner på tannklinikken, og det fremstilles skinner som er perfekt tilpasset dine tenner. Skinnene er utformet slik at blekemiddelet holder seg der det skal – på tennene og ikke på tannkjøttet. Hjemmeblekingens varighet avhenger av det aktuelle tilfellet, men som regel blekes det i 3 timer av gangen i 3-5 dager. Det gis grundig informasjon om fremgangsmåte for blekingen av personalet ved tannklinikken. Skinnene har du for alltid, og man kan friske opp fargen på tennene ved en senere anledning ved å kjøpe blekemiddel hos oss. 

Mangler du flere eller alle tennene kan det være aktuelt med en hel- eller delprotese. Protesen fremstilles over flere besøk for å sikre best mulig tilpasning til akkurat deg. En protese er avtakbar, og tas derfor av for rengjøring. 

Vi benytter oss av tannregulering ved hjelp av Dentilign-skinnesystemet på klinikken. Ved hjelp av transparente skinner kan man regulere mindre tannstillings- og bittavvik som for eksempel trangstillinger, mellomrom mellom tennene eller overbitt. Ved en konsultasjon tas det avtrykk av tennene som sendes til tanntekniker som deretter gir et uforpliktende behandlingsforslag som gjennomgås med tannlege. Prisen for behandlingen avhenger av antall skinner som går med for å oppnå det ønskede resultatet. 

Mange kvier seg for å besøke tannlegen, og for noen er det svært utfordrende å komme til behandling. Vi ønsker å gjøre opplevelsen så god som mulig og starter alltid med en god samtale for å definere hva den enkelte er engstelig for og hvordan dette kan bemøtes på best mulig måte. Pasienene skal alltid møtes med forståelse, empati og tid. I alvorlige tilfeller kan vi tilby beroligende medikamenter etter samtale med tannlege. Opplys gjerne tannhelsesekretæren om tannlegeskrekken når du bestiller time så er vi godt forberedt og setter av god tid for å utføre behandlingen i ditt eget tempo. 

Tanntrekking er et alternativ når tenner er så skadet at det ikke er mulig eller ønskelig å reparere den, eller når det for eksempel ikke er plass til en visdomstann som står uheldig til i munnen. Det benyttes alltid lokalbedøvelse og behandlingen er smertefri. 

Tannløsningssykdom (kronisk periodontitt / pyrea) starter med betennelse i tannkjøttet som utvikler seg i dybden og over tid fører til at tennenes feste og kjevebeinet angripes. Står sykdommen ubehandlet over lang tid vil det bidra til at tennene mister festet sitt og løsner. 

Profesjonell behandling av periodontitt foregår ved gjentatte omganger med grundig og dyp tannrens på tannklinikken og ved egeninnsats hjemme for å holde tannoverflaten fri for bakterier og plakk. Tannlegen vil gi deg grundig instruksjon i hvordan du selv skal rengjøre tennene for å behandle sykdommen på 

Mange sliter med smerter i ansiktsmuskulatur og / eller kjeveledd, hodepine og gapeproblemer. Dette kan stamme fra kjeveleddet eller overbelastede muskler som følge av gissing eller pressing av tenner. Målrettede og tilpassede avlastningsøvelser og en bittskinne fremstilt hos tanntekniker kan behandle dette. 

Det gis HELFO-refusjon dersom en faller innunder en av de medisinske tilstandene som HELFO har lovfestet gir rett på dette. Vi har direkte oppgjørsavtale med HELFO slik at du selv ikke behøver foreta noe av kommunikasjonen med HELFO.